Nieuws

De Energy & Health Campus en Rabobank werken samen aan groei in de regio

De Energy & Health Campus (EHC) en de coöperatieve Rabobank gaan een strategisch partnerschap aan om de economische en sociale ontwikkeling in de regio verder te stimuleren. Samenwerken aan een agenda voor economische activiteiten in de energie- en (nucleaire) gezondheidssector, gebiedsontwikkeling en het binden van jongeren aan de regio maakt de regio sociaal en economisch aantrekkelijker. Natuurlijk werken de EHC en Rabobank hieraan samen met het netwerk in de regio. Op 16 juli 2024 tekenden EHC en Rabobank dan ook een samenwerkingsconvenant.

Noord-Holland Noord als tuin van innovatie

De samenwerking tussen Energy & Health Campus en de coöperatieve Rabobank is een voorbeeld van een mooie invulling van de resultaten uit het onderzoeksrapport “Noord-Holland Noord als ‘tuin van innovatie’”. De Energy & Health Campus is volgens het rapport het expertisecentrum in de regio dat kan zorgen voor ontwikkelingen in duurzame energie en nucleaire gezondheidszorg en daarmee de groei van brede welvaart in de regio. Die groei kan gestimuleerd worden door:

  • Nieuwe economische activiteiten ontplooien bij de specialismen in de regio met toekomstpotentieel, rekening houdend met de omgeving;
  • Jongeren betrekken bij de ontwikkelingen en de mogelijkheden die de regio biedt, waardoor zij sneller en beter bekend raken met het werkveld;
  • Ruimtelijke voorwaarden verbeteren die de nieuwe economische dynamiek ondersteunen en het gebied aantrekkelijker maken om te wonen, recreëren en werken.
  • Het aanbieden van hulp om ondernemers verder te helpen met verduurzamingsvraagstukken.

Energy & Health Campus is een motor voor de regionale economie

De Energy & Health Campus is de thuisbasis van vooraanstaande organisaties zoals TNO, de Europese Commissie, NRG|PALLAS, en Curium. Met zo’n 1.600 medewerkers is de campus één van de grootste werkgevers in de kop van Noord-Holland. Het effect van de campus reikt verder dan directe werkgelegenheid; ook nog eens 1.600 banen zijn toe te schrijven aan indirecte werkgelegenheid van de EHC. Bovendien zal de bouw van de nieuwe medische isotopenreactor PALLAS in de komende jaren minimaal 400 extra arbeidsplaatsen creëren.

En de Energy & Health Campus groeit door. Nieuwe laboratoria en faciliteiten worden geopend, er zijn onderzoekdoorbraken en met de komst van PALLAS is er ook toekomstzekerheid voor verdere ontwikkeling van deze campus.

Het NEW Discovery Centre laat zien wat er op de Energy & Health Campus gebeurt

Vlnr: Hermen van der Lugt (Energy & Health Campus), Hesther Bouma (Energy & Health Campus), Ronald Bleeker (Rabobank) en Mariëlle de Munnik (Rabobank).
Foto: Bertil van Beek

In 2025/2026 verwachten JRC, NRG|PALLAS, TNO, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een experience Centre te openen: NEW Discovery Centre. Het project wordt ontwikkeld op het recreatieterrein Corfwater in Petten van ontwikkelaar Het Nieuwe Strand Petten en door experience bureau Sandenburg-DST. Een interactief experience centre rondom Nucleaire gezondheid, duurzame Energie en Waterbeheer. Hier kunnen diverse doelgroepen zich onderdompelen in de zéér innovatieve vooraanstaande ontwikkelingen.

Het centre biedt een ultieme educatieve beleving voor jong en oud met spel, spannende activiteiten. Een dagje uit om te blijven herinneren. NEW stelt de EHC is staat om meer openheid te bieden over de activiteiten die plaatsvinden achter de duinen.

Naast NEW ontwikkelt gemeente Schagen ook een ontmoetingsplein met speelplezier, waardoor het ook een fijne plek wordt om te verblijven. Daar bovenop bieden de duinen en het strand de mogelijkheid voor een ultieme afsluiting van het bezoek aan het NEW Discovery Centre. Dit project krijgt steun van de gemeente Schagen (de Kop Werkt!), Leader (het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) en het programma Zwakke Schakels van provincie Noord-Holland.

Hermen van der Lugt, CRO NRG|PALLAS, voorzitter EHC, zegt hierover:

“De samenwerking met Rabobank stelt ons in staat om te versnellen. We kunnen de samenwerking met het onderwijs versterken, onder andere via het NEW Discovery Centre. Scholieren uit de hele regio kunnen tijdens een bezoek kennismaken met technologie, wetenschap en innovatie. Daarnaast willen we ook de verduurzamingsopgaven verkennen voor de EHC. De meeste gebouwen zijn gedateerd wat zorgt voor een mooie uitdaging om te gaan voldoen aan de eisen en groeiambitie van een moderne campussite. Daarbij is de EHC omringd door N2000-gebied, wat terecht vraagt om een goede huisvader. Natuurontwikkeling krijgt daarom ook zeker aandacht in de plannen.”

Samenwerking biedt mooie kansen voor de regio

Als coöperatieve bank draagt Rabobank bij aan het welzijn en de welvaart in Noord-Holland Noord door economische groei te stimuleren en te investeren in een vitale leefomgeving en een inclusieve samenleving waar iedereen meedoet.

Ronald Bleeker, directeur coöperatieve Rabobank: “Als themadirecteur Duurzaam Ondernemen bij Rabobank ben ik verheugd dat we met deze samenwerking concreet invulling kunnen geven aan de bevindingen uit het rapport ‘Noord-Holland Noord als tuin van innovatie’. Onze samenwerking stelt ons in staat om bedrijven op de campus te ondersteunen bij hun verduurzamingsproces.”

“Daarnaast dragen we bij aan de verdere ontwikkeling van de campus, waar bedrijven elkaar kunnen versterken. De groei van de campus biedt ook werkgelegenheidskansen voor jongeren, wat onze regio aantrekkelijker maakt voor hen om hier te wonen en te werken. Dit draagt uiteindelijk bij aan de brede welvaartsgroei. Door de samenwerking met de Energy & Health Campus te ondertekenen, kunnen we deze prachtige kansen voor de regio Noord-Holland Noord realiseren!”

NEW Discovery Centre wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland” en “het Programma Zwakke Schakels” vanuit de Provincie Noord-Holland.