agenda

Opening nieuwe locatie PISA

PISA bestaat op 10 oktober precies 15 jaar. Daar willen we de hele maand aandacht aan geven met allerlei activiteiten. Vanaf 1 juli 2024 is PISA gevestigd aan het Grote Oost 41 in Hoorn. Op 10 oktober willen wij deze nieuwe locatie officieel openen.

Voor wie is PISA?

PISA staat voor Praten, Informatie, Steun en Aandacht en is er voor alle inwoners van West-Friesland die met kanker te maken hebben. Of je het nu zelf hebt of je bent een naaste of nabestaande; bij PISA vind je een luisterend oor en herkenning. Naast individuele gesprekken vinden er vele ontspannings- en creatieve activiteiten plaats en diverse groepsbijeenkomsten. Zo is er een nabestaandengroep, een leven met uitzaaiingen-groep, een herensociëteit, een chillgroep voor jongeren en een kindergroep voor kinderen tot ca 12 jaar.

Uit alle 7 gemeenten komen bezoekers, vaak via via, of doorverwezen door het ziekenhuis of de huisarts. Wij helpen mensen om weer een balans te vinden en veerkracht op te bouwen. En met name dankzij de groepen voor jonge kinderen en jongeren wordt voorkomen dat er op een later moment veel zwaardere zorg nodig is. PISA is feitelijk een voorliggende voorziening, zonder wachtlijst, laagdrempelig en zonder kosten. Ziek zijn brengt ook vaak veel kosten met zich mee. En als je een kleine beurs hebt, blijft er weinig over voor ontspannende activiteiten of psychosociale hulp.

Wat wil ze bereiken?

PISA is 1 van de ruim 80 centra voor leven met en na kanker. Wij zijn aangesloten bij de branche-organisatie Ipso (instellingen voor psychosociale ondersteuning) en voldoen aan de kwaliteitseisen die daaraan verbonden zijn, zoals getrainde en geschoolde vrijwilligers. Het KWF heeft door onderzoek vastgesteld, dat een goede psychosociale ondersteuning bij kanker, zoals door PISA geboden wordt, bijdraagt aan herstel.

Omdat 1 op de 3 mensen te maken krijgt met kanker willen wij steeds meer mensen bereiken. Jaarlijks ontvangen wij tussen de 2000 en 3000 bezoekers. Sommige mensen komen 1 keer,

anderen gedurende maanden of soms nog langer. Gezien het inwoneraantal van West-Friesland willen wij meer mensen bereiken. We willen meer kinderen en jongeren attenderen op PISA. We weten dat kanker nog steeds een moeilijk bespreekbaar onderwerp is voor kinderen en jongeren. En ook willen we aandacht geven aan anderstaligen.