Nieuws

Economische Agenda 2024 – 2040 geeft richting aan economische ontwikkeling regio Noord-Holland Noord

De 17 gemeenten van Noord-Holland Noord hebben samen met vertegenwoordigers uit het onderwijs, bedrijfsleven en belangenorganisaties de regionale Economische Agenda 2024 – 2040 opgesteld. Deze agenda is een strategisch plan met een duidelijke visie op hoe de economie te verbeteren, de werkgelegenheid te stimuleren en de leefbaarheid in de regio te versterken. Met deze agenda zetten we samen een stap naar een blijvend welvarende toekomst van Noord-Holland Noord.

 

Focus op Agri & Food, Energie en Water

Agri & Food, Energie en Water zijn de drie pijlers in onze Economische Agenda 2024 – 2040. Deze sectoren bieden namelijk aanzienlijke kansen voor duurzame groei, innovatie en werkgelegenheid. Onze regio heeft immers een rijke agrarische traditie en een sterke voedselproductie-industrie. Voorbeelden van economische bedrijvigheid rond de pijler Water zijn het Maritiem cluster en de toeristische en recreatieve mogelijkheden in en om het water. Bovendien is Noord-Holland Noord sterk in de opwekking van zon- en windenergie en zoeken we als regio nieuwe manieren voor opslag en transport van energie, bijvoorbeeld in de vorm van waterstof.

 

Bereikbaarheid van belang

De Economische Agenda 2024 – 2040 biedt een economische visie op basis waarvan we in Noord-Holland Noord gaan samenwerken. Het biedt een handvat voor besluitvorming over de economische ontwikkeling en geeft aan hoe de economische groei ondersteund wordt door talentontwikkeling, beschikbaarheid van woonruimte, energie, verduurzaming en bereikbaarheid. Versterking van de bereikbaarheid van de regio is noodzakelijk voor economische groei en ontwikkeling. Met de Economische Agenda 2024 – 2040 hebben alle partijen in de regio gezamenlijk de basis gelegd voor de welvaart in Noord-Holland Noord voor de komende twintig jaar. 

 

Tessa Augustijn, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Economie Noord-Holland Noord, is blij met het resultaat: “Met deze Economische Agenda 2024 – 2040 zetten we een ambitieuze stap richting een toekomstbestendige regio. Met de Economische Agenda 2024 – 2040 hebben alle partijen in de regio gezamenlijk de basis bekrachtigd om een welvarende regio te kunnen blijven in de komende twintig jaar.”

Een vruchtbare samenwerking

De Economische Agenda 2024 – 2040 is een productie van de gemeenten in Noord-Holland Noord, de provincie Noord-Holland, onderwijspartijen en ondernemers in de regio. De Economische Agenda bouwt voort op het eerder vastgestelde Ambitiedocument Holland Boven Amsterdam 2040; een bevestiging dat partijen in de regio al langer constructief samenwerken.

Download de Economische Agenda 2024-2040