Nieuws

Oliehoorn is B Corp gecertificeerd

B Corp-logo vanaf heden te vinden op sausfles in groothandel en supermarkt

Sausmaker Oliehoorn mag zich officieel een B Corporation noemen. Daarmee voegt het familiebedrijf en parelbedrijf uit Hoorn zich bij een groeiende groep koplopende bedrijven waarvoor een positieve impact op mens, dier en milieu gelijkstaat aan gezond financieel bestuur. Directeur Arjan Dijk is trots op het resultaat: “In de 44-jarige geschiedenis van ons familiebedrijf is verantwoord ondernemen altijd al een belangrijke pijler geweest. De toekenning van dit certificaat bevestigt dat we op de goede weg zijn en dat smaak, kwaliteit en duurzaamheid uitstekend samengaan.”

De B Corp-certificering wordt wereldwijd toegekend door B Lab, de non-profitorganisatie achter de certificering. Zij belonen bedrijven die voldoen aan de hoge standaarden op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. In oktober 2024 kreeg Oliehoorn het certificaat toegekend. Deze maand stromen de eerste sausflessen met B Corp-logo in en zijn deze te vinden in de groothandels en supermarkten in Nederland.

Toekomstbestendig

Duurzaamheidscoördinator Jurre Zwinkels benadrukt dat toekomstbestendig ondernemen uitstekend past bij de visie van het bedrijf: “In 2021 hebben we belangrijke stappen gezet om van onze bestaande bedrijfsvoering een toekomstbestendig bedrijfsmodel te maken. Dat betekent dat we samen met ons duurzaamheidsteam heldere ontwikkeldoelen hebben bepaald en gerealiseerd. Met elkaar kiezen we ervoor om alleen nog op een verantwoorde manier te groeien.”

Duurzaam ondernemerschap is bestendigd in de statuten van Oliehoorn doordat het ‘één van de doelen van de vennootschap is om door middel van haar bedrijfsvoering en activiteiten een significant positieve invloed te hebben op de maatschappij en het milieu in het algemeen’. Oliehoorn zet haar duurzame ambitie kracht bij door haar bestaande locatie in Hoorn verder uit te breiden en daarmee medio 2026 de eerste gasloze sausfabriek van Nederland te openen.

Over B Corp

De B Corp-certificering wordt wereldwijd toegekend door B Lab, de non-profitorganisatie achter de certificering. Zij belonen bedrijven die voldoen aan de hoge standaarden op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. Het certificeringsproces is intensief: aanvragers moeten een benchmarkscore van minstens 80 (van de 200) punten behalen en bewijzen leveren van sociaal en milieuvriendelijk beleid met betrekking tot energiegebruik, afval- en waterbeheer, werknemersbeloning, diversiteit en bedrijfstransparantie. Oliehoorn behaalde een score van 85 punten. Elke drie jaar moeten B Corps opnieuw gecertificeerd worden om hun status te behouden. Ondernemingen zoals FishTales, Tony’s Chocolonely, Auping, Hak en Triodos gingen Oliehoorn voor.

Over Oliehoorn

Oliehoorn produceert ambachtelijke snacksauzen zoals mayonaise, frietsaus, curry en ketchup, maar staat ook bekend om haar speciaalsauzen zoals de Brander en Zeedijk-mayonaise. De sauzen zijn te vinden in Nederlandse cafetaria’s en restaurants bij iedereen om de hoek, op festivals en evenementenlocaties of bij de supermarkt.

Oliehoorn gelooft dat genieten pas écht goed kan wanneer het samengaat met positieve impact voor onze werknemers, betrokken gemeenschappen, onze klanten en de wereld om ons heen. Het behalen van het B Corp-certificaat is voor ons een bevestiging dat over smaak wel degelijk te twisten valt. Dat alles nog lekkerder wordt wanneer het écht goed gebeurt. www.oliehoorn.nl/duurzaamheid